Met onze pocketvergister en dichte sleuvenvloer hadden we een primeur in de regio

Steven De Baerdemaeker (melkveebedrijf - Gooik)

Op de vraag waarom Steven met zijn landbouwbedrijf inspanningen levert voor het klimaat, is het antwoord kort en bondig: “Dat is voor mij logisch, puur boerenverstand. Ik ben opgevoed met de boodschap dat we alles moeten doen om verspilling van de grondstoffen, zoals water en elektriciteit tegen te gaan. De pocketvergister past perfect in deze filosofie.” 

De werking van de pocketvergister 

De pocketvergister zet verse mest om in elektriciteit. “Verse mest produceert gas door middel van  micro-organismen en dat gas wordt in de vergister omgezet tot elektriciteit. De reststof van de mest rijden we uit. Die is vloeibaarder dan gewone mest en dus efficiënter voor de gewassen. Het grote voordeel van de pocketvergister tegenover bijvoorbeeld zonnepanelen, is dat we continu elektriciteit produceren. Intussen heeft de installatie al zo’n 534242 KWh geproduceerd”, vertelt Steven. Daarnaast zorgt de pocketvergister ook voor warm water. “Dat is nog een pluspunt. De koeling van de motor zorgt voor de opwarming van water. Dat gebruiken we voor de melk – of ijsmachines  te reinigen. In de zomer bijvoorbeeld dienen wij de elektrische boilers niet te gebruiken”, voegt hij eraan toe. 

Onze klimaatinspanningen? Puur boerenverstand!

Steven De Baerdemaeker (melkveebedrijf - Gooik)

De mestschuif en sleuvenvloer 

De koeienstal is voorzien van een dichte emissiearme sleuvenvloer. Elk uur wordt de mest automatisch afgeschraapt en komt in een aparte mestput terecht. “Dit zorgt voor een reductie van 15% van schadelijke gassen”, gaat Steven verder. De stal werd dus meegetrokken in het concept om de pocketvergister maximaal te laten draaien. “Wij zijn enorm tevreden van de pocketvergister en raden dit aan alle boeren aan. Het is wel een zware investering, maar ze is het waard.” 

Witblauw 

De helft van de veestapel op het bedrijf De Baerdemaeker bestaat uit witblauw, type mixed. Dit lokaal runderras wordt zowel voor de melk als het vlees gebruikt. Het ras is echter met uitsterven bedreigd. “Als aanmoediging krijgen we een premie om dit ras toch in stand te houden. Zo dragen we ons steentje bij tot het behoud van de genetische diversiteit in de veestapel.”  

Batterij 

Steven neemt zijn gsm ter hand en toont ons hoe hij de sturingen van de batterij en de ijsbatterij (melkkoeltank) kan volgen. ”Wanneer de vergister een teveel aan energie produceert – dus meer dan het verbruik - wordt de energie in de batterij opgeslagen. Op die manier kunnen we makkelijker de pieken opvangen. Hier zitten verschillende sturingen in die ik vanop mijn gsm kan volgen. Wanneer er een overschot aan elektriciteit is, wordt daar ijs gemaakt. De melk wordt gekoeld door dit ijsbanksysteem, eigenlijk een ijsaccu. Koeien worden gemolken en dit verbruikt veel elektriciteit, maar omdat de melk deels gekoeld wordt door de ijsbank, kunnen we het elektriciteitsverbruik op dat moment weer onder controle houden. Op die manier wordt alles verspreid en wordt het openbaar net minimaal belast. De ijsaccu van de koeltank, trouwens de grootste verbruiker op de boerderij, wordt aangestuurd door de batterij”, besluit Steven. 

 Regenwaterrecuperatie 

 Het water van alle daken wordt opgevangen in regenputten, dit wordt als drinkwater voor de dieren gebruikte en voor het reinigen van de installaties en machines.